VW i BMW investiraju u najveću evropsku fabriku litijum-jonskih baterija
Log in

VW i BMW investiraju u najveću evropsku fabriku litijum-jonskih baterija

Dva njemačka auto-giganta pomoći će svojim sredstvima izgradnju pogona u Njemačkoj u kome će se izrađivati baterije za njihove električne automobile.

Kompanija Northvolt, koja stoji iza ovog projekta, saopštila je da je obezbijedila investicije u vrijednosti od oko milijardu dolara za izgradnju prve fabrike koja će se nalaziti u Švedskoj, dok je za drugo postrojenje u čijem finansiranju učestvuju Volkswagen i BMW određena lokacija u Donjoj Saksoniji, u Njemačkoj.

Izgradnja fabrike baterija u Švedskoj počeće u avgustu, a u punom kapacitetu ovaj pogon proradiće 2021. godine. Početni kapacitet postrojenja je 16 GWh litijum-jonskih baterija godišnje.

Poređenja radi, Teslina Gigafabrika 1 u Sjedninjenim Državama imala je u 2018. kapacitet od oko 20 GWh, a u planu je njegovo povećanje. Northvolt takođe planira da kasnije proširi kapacitete svoje fabrike na najmanje 32 GWh.

Pomenuto, drugo postrojenje, koje će se nalaziti u Njemačkoj, i koje jednim dijelom finansiraju Volkswagen i BMW, biće završeno krajem 2023. ili početkom 2024, kada će u njemu početi proizvodnja pogonskih baterija za električne automobile.

B92

megapixel logo