Stigao Audi SQ8 sa moćnim V8 dizelašem
Log in

Stigao Audi SQ8 sa moćnim V8 dizelašem

Kompanija iz Ingolštata je nakon dužeg čekanja predstavila svoju sportsku verziju Coupe-SUV-a SQ8.

2ff3859c-audi-sq8-4.jpg

Pod haubom se našao 4.0 litarski V8 twin-turbo dizelaš koji se koristi i u modelu SQ7. On isporučuje 435 ks i masivnih 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta od samo 1.000 obrtaja. Audijeva mašina sposobna je da uhvati stotku za 4,8 s i ima maksimalnu brzinu elektronski limitiranu na 250 km/h.

ec8ddb12-audi-sq8-13.jpg

Treba reći da pogonski sklop sadrži i 48-voltni blago hibridni sistem sa litijum-jonskim baterijskim pakom, što u praksi eliminiše turbo lag. Ovaj SUV je moguće voziti i samo na struju pri brzini manjoj od 22 km/h.

e7a49fd6-audi-sq8-25.jpg

Audi je na automobilu serijski ugradio kočnice od ugljeničnih vlakana na sva četiri točka, dok je takođe instalirao prilagodljivo vazdušno ogibljenje i njegov Drive Select dinamički sistem upravljanja. Ako kupci žele, upravljanje na sva četiri točka može se ugraditi opciono pored sportskog diferencijala i elektromehaničkih aktivnih zaštitnih šipki.

2b44c702-audi-sq8-8.jpg

Vizuelno se SQ8 u nekim detaljima razlikuje od standardnih modela. Tu su četvorostruke izduvne cijevi, srebrni zadnji difuzor, sportski točkovi, "S" značke i novi usisnici vazduha. Unutrašnjost uključuje elemente kao što su pedale od nerđajućeg čelika, aluminijumski umetci na pragovima, reljefni S logotipi kao i kožne i Alcantara završne obrade.

fd4feac1-audi-sq8-9.jpg

Audi navodi da će na nekim tržištima biti dostupna i benzinska verzija, što se prije svega odnosi na SAD. Početna cijena modela biće nešto iznad 90.000€.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo